Utbildningskoncept för bergarbetare och sprängare hyllas vid Ingenjörsdagen
Två civilingenjörer är vinnare till stora ingenjörspriset i kategorin Årets förebild 2023
Thomas Dalmalm och Per Vedin, båda Civilingenjörer, är vinnare Stora Ingenjörspriset i kategorin Årets förebild 2023. Priset ges till de som leder vägen för ingenjörsyrket genom nyfikenhet, våga utmana, tänka utanför boxen, inspirera och motivera andra människor i nuvarande och framtida generationer.
Bättre kunskap ledde till högre kvalité på arbetet
Vid byggandet av Norra Länken uppmärksammades att bergarbetare i många fall inte visste påverkan av vad de gjorde som till exempel vid bergbultning, berginjektering och förstärkning med sprutbetong. De bara gjorde det, med resultatet att utförandet ibland blev mindre bra. För att öka motivationen och den inre drivkraften hos yrkesarbetarna tog Thomas Dalmalm fram ett koncept för utbildningar, specifikt för bergarbetarnas behov. Först bara projektspecifikt för Förbifart Stockholm, senare för hela Trafikverket och idag används konceptet av alla beställarorganisationer inom hela Sverige. Det handlar om ett koncept där en part ställer krav på innehåll för utbildningar, en annan part erbjuder utbildningar och där till sist den som kravställer ansvarar för prov och utfärdar certifikat.
Sprängarbasyrket ett av de första formaliserade yrkena enligt SeQF
När konceptet för bergarbetare visat sig fungera väl, utgjorde det basen för utvecklingen av samma principer för sprängare. Yrket sprängarbas formaliserades även via myndigheten för yrkeshögskolan. Att formalisera ett yrke enligt Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF, har inte skett i någon större omfattning för yrken i byggbranschen och yrket sprängarbas är ett av de första.
En ökad trygghet för tillstånds- och tillsynsmyndigheter
Branschens utökade ansvar underlättar för tillstånds- och tillsynsmyndigheter
I januari 2020 slopade myndigheterna sina råd om vilka kunskaper och färdigheter som behövs för sprängare i Sverige. Det gav branschen möjligt att ta ett tydligt kompetensansvar istället för att kompetens ska regleras i myndighetsföreskrifter. Det här är helt i linje med regeringens handbok för regelgivning – ”Regelbeståndet får inte bli alltför omfattande. Onödiga regler ska rensas ut och nya regler beslutas bara om de verkligen behövs”
Idag är Svenska Bergteknikföreningen ensam utfärdare av kvalifikationen Sprängkort klass A. Sprängkortet är en viktig del av tillståndsgivningen för att hantera explosiva varor och det är även, vid tillsyn på arbetsplatser, ett bevis som visar att sprängare har den kompetens som krävs. Att yrket nu är formaliserat och att det endast finns en utfärdare gör det enkelt för myndigheter och kommuner som använder sprängkortet som en del i sin tillståndsgivning.
Formaliserade system ger yrkesstolthet, kostnadseffektivitet och bättre miljö
Konceptet som tillämpas för bergarbetare och sprängare har lett till nya formaliserade system som ökar den inre drivkraften och motivationen hos bergarbetare och sprängare som verkar i Sverige. De här yrkesgrupperna är ofta osynliga för gemene man i samhället men deras arbete kan ha en stor påverkan för klimatomställningen och byggandet av ny infrastruktur.
Det arbete som gjorts, och görs, av Thomas och Per tillsammans med andra har ökat yrkesstoltheten hos flera yrkesgrupper med resultatet att kvalitén i arbetet ökat. Det bedöms i sin tur ge stora kostnadsbesparingar och bättre arbetsmiljö och miljö. Utöver de självklara sakerna har det också förenklat hanteringen hos beställare och myndigheter vad gäller kravställande, tillstånd och kontroll.