BYM:s Mentorskapsprogram

Mentorskapsprogram för yngre medlemmar

BYM:s mentorskapsprogram för yngre medlemmar ett mentor- och adeptprogram som riktar sig till dig som är under 35, arbetar på ett medlemsföretag till Svenska Bergteknikföreningen och vill utvecklas i din roll som entreprenör, konsult, beställare eller leverantör.

Programmet inleds med en kick-off där samtliga adepter och mentorer träffas, vilket följs av en mittavstämning samt en avslutningsträff. Under året träffas ni som adepter och mentorer på eget initiativ och efter egna önskemål. Är du intresserad så kan du anmäla ditt intresse här eller fyll i formuläret

Att vara adept

Som adept i programmet blir du tilldelad en mentor i möjlig mån utifrån dina önskemål om utveckling. Du styr i stort sett själv upplägget i detalj tillsammans med din mentor, när och var ni ska träffas samt vilka saker som ska diskuteras. Ansvaret för att skapa och driva kontakten med mentorn ligger hos dig som adept och du ansvarar själv för att få ut så mycket som möjligt av programmet. Som adept bestämmer du agenda, mål, fokus och föreslår ämnen att samtala om på träffarna. Det är ett ömsesidigt lärande, där både mentorn och adepten får nya perspektiv.

”Som adept uppskattade jag att ha någon att prata med utanför min egen organisation, så lätt att man blir så insnöad annars! Tillsammans med min mentor tog vi fram en strukturerad utvecklingsplan för mig och för varje gångvi sågs hade vi ett förutbestämt tema samt följde upp vad vi hade pratat om vid föregående träff. Jag uppskattade också att man fick möjlighet att få en kontaktperson på någon annan ”sida” (beställare, entreprenör eller projektör) då det ger en ökad förståelse för ageranden hos andra parter i projekt man själv är en del av. Slutligen gav mentorskapsprogrammet en trevlig gemenskap med övriga deltagare!”.

Kommentar från tidigare adept

Att vara mentor

Vill du få en chans att hjälpa en yngre person inom branschen samtidigt som du kan få ett nytt perspektiv för ditt fortsatta arbete?

En mentor inom DevelopYM kan på olika sätt medverka till adeptens utveckling genom att agera bollplank, ge råd och dela med sig av egna erfarenheter, både det som är bra och mindre bra. Ansvaret för att driva kontakten ligger hos adepten som bestämmer agenda, mål, fokus och föreslår ämnen att samtala om på era träffar.

”Som mentor blev det tydligt att mycket man idag tycker är självklart är inte det för någon som bara jobbat ett par år i branschen. Berg- och gruvbranschen är relativt liten och därför är det viktigt att vi tar hand om unga och nya som är nyfikna. Mentorskapet har för mig inneburit att jag fått reflektera över hur det är att vara ny i branschen samtidigt som jag fått fundera på vad jag hittills har gjort och lärt mig.”

Kommentar från tidigare mentor

Är du nyfiken eller har frågor kan du kontakta den som är ordförande för utskottet eller någon på kansliet.

Intresseanmälan mentorskapsprogram

Välj fil(er)Inga filer valdaTillåtna filtyper jpg, jpeg, jpe, gif, png, webp, ico, js, xcf, mpp, xlam, pages. Max. storlek: 12 MB

6 + 13 =

GDPR
Genom att fylla i uppgifterna ovan godkänner du att Svenska Bergteknikföreningen i enlighet med GDPR behandlar dina uppgifter. Ta del av hela Svenska Bergteknikföreningens integritetspolicy här.

Bergdagarna

Certifiering

Yngre medlemmar

Internationellt

Svenska föreningen för bergmekanik- och ingenjörsgeologi